Ku-melkefri Karamellpudding
Ku-melkefri Karamellpudding med kokosmelk – litt problematisk…
Vi har testet laktosefri karamellpudding – og det fungerer knirkefritt. Så er det altså noen som har intoleranser som gjør at de ikke tåler melkeproteiner og at laktosefritt ikke holder – det må være kumelkefritt. Alle bør ha rett og mulighet til å kose seg med Karamellpudding, så vi kastet oss ut i det med liv og lyst.
I etterkant må vi vel si at resultatet er litt nedslående. Den glatte, deilige følelsen du får når du klemmer i stykker den glatte karamellpuddingen med tungen, går tapt med denne oppskriften. Det mest nærliggende å sammenligne med, er konsistensen av semulepudding. Duften er sjarmerende med et hint av skolebrød, og smaken er – skal vi si artig – i retning av karamellpudding.
Forskningsarbeidet publiseres under tvil som en oppskrift på karamellpudding.
| Tilberedningsfase | Ingrediens | Mengde |
|---|---|---|
| Til puddingen: | ||
| 1 | Santa Maria Coconut milk (400Ml boks) | 2 stk |
| 1 | Sukker | 0,5 dl |
| 1 | Vaniljestang | 1 stk |
| 2 | Egg | 7 stk |
| Til "karamellen" | ||
| 3 | Sukker | 2,5 dl |
| Til kremen: | ||
| 6 | Alpro Cuisine Soya, (piskbar) | 1 boks (250Ml) |
| 6 | Vaniljesukker | 1/2 teskje |
| 6 | Sukker | 1 teskje |
Fase 1
Kokosmelken er mer tyktflytende, så i dette tilfellet deler vi vaniljestangen og skraper ut frøene så de skal få satt nok smak. La både vaniljestang og frø ligge og kose seg en stund i melken. Kokosmelken er søtere enn vanlig melk, så vi har gått ned til en halv desiliter sukker i forhold til oppskriften med lettmelk. Varm opp sakte så vaniljefrøene rekker å sette smak. Punkt for punkt:
- Sett stekeovnen på 125 grader (ikke varmluft).
- Kok opp et par liter vann til vannbadet.
- Rist boksene med kokosmelk godt før du spretter dem. Sørg for å gå all godisen i kjelen. Tøm kokosmelk og 0,5 dl sukker i en kasserolle. Skjær opp vaniljestangen på langs og slipp hele greia oppi. Kokosmelken er mer tyktflytende, så skrap gjerne frøene ut av vaniljestangen og slipp dem i blandingen slik at de får satt nok smak.
- Varm opp på sakte på moderat varme under lokk til blandingen begynner så vidt å boble. Rør av og til.
Underveis registrerte vi en duft som var kjent – og vanskelig å plassere. Etter hvert kom assosiasjonen til Børkes Bakeri, og så satt den: SKOLEBRØD! Deilig!
Fase 2
- Kakk egg og rør dem forsiktig sammen i en egen bolle. Siden vi bruker 8 desiliter kokosmelk har vi gått ned til 7 egg.
Fase 3
- Bruk ildfast form – det funker så fint! Siden ovnen allerede er i gang, lar du den stå og varme seg noen minutter så sukkeret ikke stivner så fort når du heller det oppi etterpå.
- Hell 2,5 dl sukker i en stekepanne og smelt det under omrøring. Det skal være akkurat varmt nok til at det smelter og blir brukt og lekkert. Dra pannen av plata hvis det lukter brent…
- Hell det smeltede sukkeret i formen og drei så du får det ut til kantene. Bruk grytekluter, og pass på hvordan du holder formen så det ikke drypper fra kanten over – dette er varmere enn helheim.
Fase 4
- VI ikke bare anbefaler å bruke ildfast form – det er bare det eneste rette. Sett formen opp i en større form. Den store formen skal ha så høye kanter at du kan fylle vann helt opp til kanten av puddingblandingen. Hvis du setter den i et vannbad med lav kant, er det lett for at den delen av blandingen som stikker over vannkanten koker.
- Ta blandingen av plata når den er varm nok og kjøl den ned til den er lunken. Sett den i kaldt vann, så går det kjappere.
- Rør inn eggene forsiktig så du ikke får for mye luft i blandingen.
- Sil blandingen opp i formen.
- Klar for ovnen!
Fase 5
- Nå setter du formen i ovnen og lar den stå i ca 1,5 time. Ta en kald og våt spiseskje og klask baksiden forsiktig mot puddingens overside. Bølger den som vann eller har fuktig overside, trenger den å stå litt til. Vi har tidligere tipset om at konsistensen skal være som når du klasker skjeen forsiktig mot en avslappet rumpeball, men har fått tilbakemelding om at det er partnere som ikke stiller opp på dette. Å teste dette på seg selv foran baderomsspeilet er mulig, men vanskelig. Ikke bruk samme skje til rumpeballen og puddingen.
- Avkjøl puddingen før du setter den i kjøleskapet og la den stå til dagen etter – hvis du klarer å motstå den nostalgiske lukten av lune skolebrød.
Tilberedningsfase 6:
- Hvis du ikke allerede har spist opp puddingen, kan du vispe soyakrem.
- Hell 2,5 dl piskbar Alpro Soya, 1/2 teskje vaniljesukker og 1 teskje sukker i en bolle og kjør mikser til den kremer seg.
- Genialt med denne kremen er at hvis det skulle bli noe til overs, kan den piskes opp igjen etter en natt i kjøleskapet i skarp kontrast til krem pisket på fløte.
- Det blir ikke bedre av å ha i mer vaniljesukker – det blir bare beskt… Bitter erfaring. Eller besk, er det vel riktigere å si.