Kremet Karamellpudding uten luftblærer (piper)

 

Dette er heavy stuff. Etter å ha satt til livs en drøy porsjon av denne, kan du oppleve at det danser små, gule prikker foran øynene, og det kjennes ut som om begge kragebeina har brukket. Herlig pudding. Eksternt testpanel har vurdert denne til vinneroppskriften.

Denne puddingen fremstilles i 6 faser. Følger du dem til punkt og prikke vil puddingen bli perfekt, og livet vil få ny mening. Avvik vil kunne få de frykteligste konsekvenser.

FaseBeskrivelse
1 Røre sammen og varme opp blandingen
2Kakke og vispe egg
3Smelte sukker og helle det i formen
4Kjøle ned blandingen, blande i eggene og sile opp i formen
5Pudding i ovnen
6Lage krem

Du trenger:

TilberedningsfaseIngrediensMengde
Til puddingen:
1Kremfløte6 dl
1Lettmelk3 dl
1Sukker1 dl
1Vaniljestang2 stk
2Egg8 stk
Til «karamellen»
3Sukker3 dl
Til kremen:
6Kremfløte3 dl
6Vaniljesukker1/2 teskje
6Sukker1 teskje
Tilberedningsfase 1:
  1. Sett stekeovnen på 125 grader (ikke varmluft).
  2. Kok opp et par liter vann til vannbadet.
  3. Tøm melk, fløte og 1 dl sukker i en kasserolle. Skjær opp vaniljestangen på langs og slipp hele greia oppi.
  4. Varm opp på moderat varme under lokk til blandingen når kokepunktet (det er umulig for en legmann å vite når noe er ved kokepuktet, så bare røsk kjelen av plata idet det koker). Rør av og til.
Tilberedningsfase 2:
  1. Mens blandingen varmes har du tid til å kakke eggene og vispe dem forsiktig sammen i en egen bolle.
Tilberedningsfase 3:
  1. Skal du lage karamellpuddingen i en ildfast form, er det lurt om du lar den stå i ovnen og varme seg før du heller oppi det smeltede sukkeret, så ikke sukkeret stivner for raskt.
  2. Hell 3 dl sukker i en stekepanne og smelt det under omrøring. Ryker det ille, har du på for mye varme.
  3. Hell det smeltede sukkeret i formen og drei så du får det ut til kantene. Bruk grytekluter, og pass på hvordan du holder formen så det ikke drypper fra kanten over – dette er dritvarmt.
Tilberedningsfase 4:
  1. Her kommer vi til noe innmari viktig. Vi anbefaler at du bruker en ildfast form i stedet for en brødform av metall. Da slipper du den halsbrekkende operasjonen hvor puddingen skal ristes ut av formen og det er duket for kliss og dramatikk. Det er også mindre risiko for koking og luftbobler. Sett formen opp i en større form. Den store formen skal ha så høye kanter at du kan fylle vann helt opp til kanten av puddingblandingen. Hvis du setter den i et vannbad med lav kant, er det lett for at den delen av blandingen som stikker over vannkanten koker. Dette er krise. Da blir det luftblærer i puddingen, såkalte «piper», og svigermor vil ydmyke deg på det groveste. Pipefri pudding gir heltestatus.
  2. Ta blandingen av plata når den er varm nok og kjøl den ned til den er lunken. Sett den i kaldt vann, så går det kjappere.
  3. Rør inn eggene forsiktig så du ikke får for mye luft i blandingen.
  4. Sil blandingen opp i formen.
  5. La formen stå i 10 minutter så eventuelle luftbobler kommer seg til overflaten. (Det kommer aldri noen bobler, så dropp dette hvis det er travelt)
Tilberedningsfase 5:
  1. Nå setter du formen i ovnen og lar den stå i ca 2.5 timer. Dette er imidlertid ikke matematikk. Etter 2 timer tar du en spiseskje og skyller i kaldt vann. Klask baksiden vennlig mot puddingens overside. Når det kjennes ut omtrent som å klaske på en avslappet rumpeball, er puddingen klar. Her kan du prøve deg fram på partneren. Er imidlertid partneren av den sporty typen, kan du bli litt lurt og steke puddingen for lenge.
  2. Avkjøl puddingen før du setter den i kjøleskapet og la den stå til dagen etter. Hvis det er en testdrive og du er alene hjemme, kan du kjøle den ned raskt i et vannbad og spise den lunken rett av formen.
Tilberedningsfase 6:
  1. Hvis du ikke allerede har spist opp puddingen, kan du vispe krem til.
  2. Hell 3 dl kremfløte, 1/2 teskje vaniljesukker og 1 teskje sukker i en bolle og kjør mikser til den kremer seg.
  3. Jeg har en tendens til å ha i mer av alt som er godt i troen på at det da blir enda bedre, men nei, kremen blir ikke bedre av å ha i mer vaniljesukker.

Lykke til fra Aina og Ketil